Usynlige spor – Galleri A, Oslo 13. – 30. mars 2014

Ved siden av en nærmest flytende tvetydighet, står det drømmeaktige sentralt i Line Schjølbergs malerier.

Motivsjangeren domineres av tilsynelatende uskyldige og ufarlige motiver: barn i ulike interiører, lekende ute i hagen eller skogen, omringet av trær og gjerne i selskap med skogsdyr og fugler. Det er idylliske situasjoner, hvor alt ser ut til å være fryd og gammen. Likevel trenger en følelse seg på av at noe ulmer under overflaten.

Usikkerhet rundt hvorvidt det vi er vitne til er drøm eller virkelighet, er nærliggende i møte med maleriene, en følelse som kanskje ikke er helt ukjent for de fleste. På tur i kveldsmørket forbi andre hus har nok flere av oss undret over hva som skjuler seg bak gardinene, i mørke hager og lukkede hus. Hva foregår egentlig bak fasaden?

Denne stadige fasadebyggingen er noe en kan se overalt, og særlig i sosiale medier hvor alle og enhver bygger opp egen fasade med statusoppdateringer om søte barn, lykkelig familieliv, og «selfies» på trening og reiser.

Gjengitt i en tilnærmet figurativ og poetisk utførelse, hvor utdradde penselstrøk samtidig skaper en sløret gjengivelse av motivet, viser Schjølberg oss en verden hvor alt kanskje ikke er som det skal. Ingen ting er eksplisitt, alt er ulike hint om noe uforklart. Med det inviteres vi til å dikte videre på de fortellingene Schjølberg begynner på. Det tvetydige trenger seg på, og man spør seg om alt egentlig er som det skal.

Monica Holmen

***

Line Schjølberg (f. 1965) er utdannet fra Det Tverrfaglige Kunstinstitutt, og bor og arbeider i Bærum. Schjølberg har vist separatutstillinger blant annet ved Galleri Brevik (2013); Galleri Henrik Gerner (2012); Galleri A (2012); Bodø Kunstforening (2011). Schjølberg har også deltatt i en rekke gruppeutstillinger, deriblant jubileumsutstillingen ved NOoSPHERE Arts, New York (2014); Byrom og andre rom, Bærum kunstforening (2013); Lost Garden, Henie Onstad Kunstsenter (2012); Landskapsprosjekt 50x50x50, Henie Onstad Kunstsenter (2008).

www.lineschjolberg.com

Comments are now closed for this article